Kiropraktor behandler nakken til en eldre mann med skjorte og slips
/ / La kiropraktoren hjelpe deg til bedre helse

La kiropraktoren hjelpe deg til bedre helse

Mange som ikke har vært hos en kiropraktor før tror det er vondt å få behandling, men det gjør det som regel ikke. Vi behandler ikke selve muskelen hvor smerten sitter, men i stedet leddene som skaper muskelstresset. Slik blir muskelen avslappet, og derfor gjør det som oftest ikke vondt», beroliger kiropraktor Frode Sørholt ved Akutt Kiropraktikk i Oslo.

Sammen med kollegene Stefan Andersson og Christian Øiom, utgjør han en trio med en lideskapelig innstilling til arbeidet sitt. Med en nysgjerrighet på kroppens funksjoner, hvordan de henger sammen og innvirker på hverandre, ble kiropraktikk et naturlig yrkesvalg.
– Det er interessant å vite om kroppens funksjoner, og det er på en måte selvmotiverende. Jeg kan også hjelpe folk til et bedre liv, så det er mange ting som er positive ved dette yrket, legger Sørholt til.

Andersson kom til Norge etter mange års jobbing i hjemlandet Sverige.
– Potensialet er større i Oslo enn i Stockholm, for her er kiropraktikk mer integrert. Vi kan både sykemelde og henvise pasienter til røntgen og MR, noe jeg synes er veldig positivt, sier han. Dette medfører at behandlingstiden blir kortere og effekten for pasienten blir bedre.

Det er tidsbesparende for pasienten som også unngår å være tilknyttet flere terapeuter på samme tid, som for eksempel å gå til lege for å få en sykmelding. Stefan forteller også at han har erfart at ordningen i Norge lar pasienten komme hurtigere tilbake til arbeidslivet.

For Øiom var det egenerfaring som førte ham inn i yrket.
– Jeg var pasient selv tidlig i tenårene etter en takling på idrettsbanen, og fikk hjelp etter bare to behandlinger. Slik ble interessen vekket til at jeg tok utdanningen, og jeg stortrives i jobben!

På klinikken har de alltid tilgjengelige akutt-timer, og de fokuserer på å ha en god tone og et godt miljø.
– Vi har den samme grunnutdanningen, og er alle igang med viderutdanning innen rehabilitering. Justeringsteknikk eller såkalt «knekkebehandling» er jo essensielt innen kiropraktikk, men vi tilnærmer oss også andre fagområder. Vi vil kunne gi gode svar på hvorfor ting har blitt som de har blitt hos en pasient, og hva han eller hun kan gjøre av tiltak på egen hånd for å bedre situasjonen. Det kan være alt fra sittestilling til å trene eller forsøke å jobbe med stress.

Å være langt fremme på dette med rehabilitering er et mål for oss, sier Christian. De behandler de fleste pasientgrupper, både barn med kolikk, gravide, idrettsutøvere og andre med skjelett- og muskelplager.

Bransjemagasinet

Andre artikler