Kiropraktor Frode Sørholt intervjues
/ / På jobb med ryggen i helspenn

På jobb med ryggen i helspenn

I løpet av livet vil de fleste nordmenn oppleve en eller annen form for rygglidelse. Kiropraktor Frode Vivot Sørholt har mange års erfaring og har drevet Akutt kiropraktikk i Oslo siden 2002. Han behandler stadig flere yngre mennesker for muskel- og skjelettlidelser.

– Overraskende nok kommer det flere personer i 30-40 årene, enn de som er eldre. Stress i arbeidslivet kan være en årsak til at smerter og problemer med ryggen hos yngre personer er tiltagende. Når vi stresser spenner vi musklene. Over lengre tid vil dette skape smerter, sier han.

Muskler i helspenn

Bak muskel- og skjelettsmerter ligger det som regel biomekaniske problemer. Det vil si en dysfunksjon i leddene som gjør at vi ikke klarer å bevege kroppen naturlig. Som en følge av dette begynner kroppen selv å kompensere, og det fører til at vi begynner å bevege oss usynkront. Musklene rundt smertene jobber på spreng for å kompensere, og over tid blir de stående i spenn. Resultatet ender ofte med akutte smerter, strekk eller betennelse.

Hva er kink i ryggen?

– For at et ledd skal fungere optimalt må musklene rundt være avslappet. Hvis noen muskler hele tiden står i spenn på grunn av dårlig funksjon i leddet, vil musklene til slutt komme i en krampetilstand. Det at du plutselig får kink i ryggen eller nakken kommer oftest som et resultat av at du har oversett tidligere signaler, eller overbelastet kroppen, forklarer kiropraktoren.

Avkrefter alvorlig sykdom

En kraftig muskelstrekk, kink eller hekseskudd kan være veldig smertefullt. Redselen for at noe virkelig alvorlig er på gang kan raskt melde seg. Det første kiropraktoren gjør er å undersøke at du ikke har noen nevrologiske feil, det vil si at de sjekker kroppens reflekser.

– Når den normale progresjonen ikke er tilstede hos de som får behandling, henviser vi videre til røntgen eller MR for å sjekke ut om det kan være andre årsaker til at folk har smerter, sier Sørholt.

Rask og effektiv

Kiropraktoren jobber for at klienten raskt skal få tilbake funksjonen i leddene, og dermed også unngå å være syk over lengre tid.

– For noen kan et par behandlinger være nok, men har du for eksempel en skjevhet i hofta kan det være at du trenger ti behandlinger intensivt fordelt over 3-4 uker. Ved å intensivere behandlingen, sammen med at klienten selv sørger for å være i moderat bevegelse, som for eksempel å gå en halv time til en time om dagen, vil vi oppnå rask forbedring, sier Sørholt.

Mental innstilling

En person som ikke opplever mestring i jobben vil over tid bli mer fokusert på fysiske lidelser mener kiropraktoren.

– Kroppen vil alltid være sjefen og si fra når nok er nok. Hvis du driver rovdrift på deg selv både mentalt og fysisk, er det stor fare for at du overser og ikke lytter til de små signalene kroppen gir deg underveis. Sørholt påpeker at stress og høyt tempo ikke bare trenger å være negativt. Noen ganger produserer vi mer og har det bedre når vi føler at vi mesterer oppgavene. En balanse mellom det mentale presset, og det å slappe av kan være nøkkelen til en mer velfungerende kropp.

Riktig balanse

Hvis du er opptatt av å prestere så har du antakeligvis ikke så mye fokus på deg selv. Da trenger du å veie opp med litt mer selvmedlidenhet mener kiropraktoren.
– Du må lytte til deg og kroppen din. Det handler om å balansere mellom det å være selvutslettende og selvmedlidende.
Balansen mellom fysisk aktivitet, bevegelse, mental avslapning, søvn og kosthold er viktig.

– Vi er forskjellige som mennesker så her må hver enkelt finne ut av hva som fungerer godt for dem.
Sørholts råd til personer som jobber mye er å legge seg ned en halvtime om dagen.

– Da skal du lytte til deg selv og til kroppen. Det blir din motbalanse til det å hele tiden skulle lytte til alt rundt deg.

Sykemelding eller friskvern

Kiropraktoren mener at sykemelding på grunn av ryggsmerter ikke nødvendigvis er det beste alternativet.

– Bevegelse er ofte den beste medisin. Men hvis du er dårlig og skal fortsette å sitte statisk i ro, så kan 20 minutter på en kontorstol være nok til at du får smerter igjen. Du kan bli enda stivere. Når jeg sykemelder så er det for å ta et skippertak slik at man tar problemet kjapt, fremfor at personen blir dårligere over tid og kanskje til og med blir sykemeldt over lang tid. Den beste medisinen for å bli kvitt kink og smerter på grunn av låste ledd og muskler, er å gå slik at du får smurt maskineriet. For å unngå sykemelding er det viktig at arbeidsgiver legger til rette for bevegelse. Men for at arbeidsgiver skal kunne legge til rette bør de vite hva du sliter med.

– Som arbeidstaker bør du fortelle din leder at du har vondt i ryggen eller nakken. Når du som leder sørger for å justere arbeidssituasjonen for arbeidstakerne, slik at de unngår belastningsskader, viser du dessuten at du bryr deg. Det er viktig for medarbeidere som er stresset, avslutter Sørholt.

Tekst og foto: Karine H. Henriksen

Andre artikler